Паска великодня
Кількість порцій - 2
Час приготування - 3 г

Паска великодня

Паска - це обрядовий хліб, він обов'язковий на столах всіх православних християн під час Воскресіння Христового. Ця страва вважається головною стравою для розговіння. Але з'явилося воно ще до християнства, і було також відомою стравою у слов'ян. Коли на Русь прийшло християнство, паска стала головною стравою під час Великодня. Ця традиція збереглася й донині, знаменуючи собою це велике свято. Роблять її з дріжджів у формі циліндра, вона обов'язково повинна бути достатньо високою. Прийнято паску освячувати разом з іншими продуктами в церкві перед розговінням.

Інгредієнти

  • Борошно - 900 г.
  • Дріжджі - 50 г.
  • Молоко - 300 мл.
  • Вершкове масло - 100 г.
  • Яєчний жовток - 10 шт.
  • Цукор - 250 г.
  • Сіль - 1 дрібка
  • Родзинки - 100 г.
  • Цукати - 25 г.
  • Коньяк - 25 г.
  • Цедра лимону - 1 шт.
  • Кардамон - 1 ч. л.
  • Мускатний горіх - 0,5 ч. л.
  • Шафранова настоянка - 1 ч. л.
  • Ванільный цукор - 1 шт.

Етапи приготування

  • 01

    У половині склянки киплячого молока заварити 100 г. борошна, швидко розмішавши дерев'яною ложкою до отримання еластичної маси. Дріжджі розвести в половині склянки теплуватого молока і додати до завареного в молоці борошна. Каструлю з дріжджовую сумішшю накрити і залишити підходити на 1 годину або більше.

  • 02

    Приготувати здобну заливку: 9.5 жовтків розтерти до білого кольору з цукром і сіллю (половинку жовтка залишити для змащування пасок). У дріжджову суміш влити половину здобної заливки, додати 250 г. борошна, вимісити і дати підійти протягом 1 години, потім долити другу половину здобної заливки, додати 500 г. борошна і місити тісто, поки воно не відставатиме від рук.

  • 03

    У готове тісто поступово, невеликими порціями, вливати тепле розтоплене вершкове масло, вмішуючи кожну порцію масла в тісто руками. Потім в тісто додати прянощі, коньяк і дати тісту підійти вдруге.

  • 04

    Після вторинного підйому тіста осадити його до первинного положення, додати в нього 2/3 цукатів та родзинок (попередньо обвалявши родзинки і цукати в борошні, щоб вони рівномірно розподілилися по всьому об'єму паски, а не осіли на дні) і дати тісту в 3-й раз підійти.

  • 05

    Тісто розділити на 2 частини, укласти в форми, викладені змащеним маслом папером для випічки (форма повинна бути заповнена тістом до половини). Найкраще для випічки пасок підходять роз'ємні форми. Зверху тісто посипати рештою родзинок і цукатів.

  • 06

    Дати тісту піднятися, щоб воно займало 2/3 форми, і змастити зверху яєчним жовтком (в яєчний жовток додати половину чайної ложки води). Паски випікати в добре розігрітій духовці близько 45 хвилин при невеликій температурі (170-175°C). Готовність паски перевірити дерев'яною паличкою. Якщо паличка суха - паска готова. Зверху паску можна змастити білковою або вершковою глазур'ю і прикрасити цукровою стружкою і фігурками з цукру або марципану.